Nu zal je waarschijnlijk denken dat ik echt “anti alcohol drinken” ben geworden. Maar dat is niet het geval. Wat ik wel ben? Ik ben mij meer bewust geworden van het drinken van alcohol en wat het met je lichaam en geest doet. Zo ben ik mij heel bewust geworden van het aanbod en waar we het aanbod tegenkomen. En dat is eigenlijk schrikbarend als je weet wat alcohol met je doet, lichamelijk en geestelijk. Je kunt het werkelijk bijna overal kopen (als je 18+ bent).
Eerst vond ik het echt heel raar die nieuwe regels en pas vanaf 18 jaar. Wat een onzin was mijn eerste reactie. Ik ben immers ook opgegroeid met het drinken van bier, wijn en sterke drank. Dat werd al vroeg aangeboden, zeg maar. Niemand die ontspoorde, tenminste, niet dat ik weet eigenlijk.
Er zijn heel wat onderzoeken gedaan naar het drinken van alcohol en wat het met je doet, lichamelijk en geestelijk. Er zijn op het web heel wat publicaties te vinden. Een website waar ik veel heb gelezen is de website van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. (link).
Wanneer begint het?
Laten we eerst eens beginnen bij wanneer het aangeboden wordt. In mijn geval was dat ergens tussen m’n 14e en 16e jaar. Gewoon heel onschuldig. Een sneeuwwitje, of ook wel een shandy. (7-up/ sprite met bier). Dan komt het in je sociale netwerk voor (werk, vrienden, school, verenigingsleven). Dan de feestjes bij mensen thuis, bij het stappen. Dus op die manier zit het al in je sociale kaart verweven.
Gelukkig zijn er steeds minder locaties, waar je alcohol kunt kopen. Voorheen kon je het overal krijgen. Zelfs bij een tankstation. Nu is het alleen maar bij supermarkten en (aparte) slijterijen. Ik weet dat er zelfs Europees landen zijn waar je dit alleen maar in aparte winkels kunt krijgen. Daar kan je dan alleen alcoholische dranken en sigaretten halen en die zijn dan om een bepaalde tijd dicht. Bijvoorbeeld om 22 uur.
Hoe wordt het je aangeboden?
Nou je staat verstelt hoe en via welke wegen je het aangeboden krijgt. Uiteraard zoals ik eerder schreef via de sociale kaart. Dan krijg je nog op de onderstaande manieren.
- in het dagelijks taalgebruik
- in magazines
- via TV, films, series
- kranten, folders, email
Eigenlijk is het zo toegankelijk en verkrijgbaar dat het best schrikbarend is.
Uitdaging
Ik zou je willen uitdagen om eens op te letten waar je alcohol kunt krijgen, waar en hoe je het aangeboden krijgt.