Een goede nachtrust is echt heel belangrijk. En alcohol rommelt met je slaappatroon en sloopt nachtrust. Hierdoor ben je in de ochtend erg duf, heb je vaak geen zin om uit bed te gaan, ben je overdag sneller moe en is je grens daardoor ook sneller bereikt. In dit artikel wil ik je vertellen wat alcohol doet met je slaappatroon, geschreven vanuit mijn eigen ervaring en artikelen die dit onderbouwen. Wat gebeurt er als je stopt met het drinken van alcohol en je slaappatroon? En ook wil ik je wat bronnen aanreiken die mij sowieso hebben geholpen om slaap te begrijpen.
De alcohol moet uit je lichaam
Na wat alcohol te hebben gedronken val je heerlijk, als een blok, in slaap. Dat is wel lekker. Na een lange dag werken, wat series en films kijken naar bed. Alleen is dat lekker slapen maar van korte duur. Je lever, je nieren en waarschijnlijk nog andere organen moeten extra hard werken om je lichaam te gaan zuiveren. Want in feite heb je je lichaam vergiftigd. En dit kost meer energie dan als je geen alcohol hebt gedronken. Daardoor kan je dus niet zo goed slapen. Vooral je lever moet harder werken. Als je de Chinese orgaanklok erbij pakt dan zie je dat de lever het meest actief is tussen 1 en 3 uur in de nacht. Hierdoor kan je dus wakker worden. Het weer in slaap komen is dan erg lastig. Dit gaat allemaal ten koste van je nachtrust. Hierdoor kom je dus wat uurtjes te kort met alle gevolgen van dien. En de lekkere snacks in de avond, die je door het drinken van alcohol graag neemt, moeten ook nog worden verwerkt. Dus daar gaat je nachtrust.In onderstaande twee filmpjes legt Matt Walker uit wat alcohol moet je slaap doet. Matt Walker is een expert in slapen.
Meer alcohol drinken dan normaal en je slaappatroon
Als je erg veel alcohol hebt gedronken, bijvoorbeeld vanwege een feestje dan is dit nog extra hard werken voor je lichaam. Dan kan je lichaam helemaal van slag zijn waardoor je zelfs ook heel misselijk kan zijn. Dit loopt dan vaak uit op een vriendschappelijke omhelzing met de wc pot. Dus je lever en je maag zijn dan aan het werk om je lichaam te zuiveren van alcohol.
Verstoring van jouw natuurlijke slaaptype
De psycholoog Michael Breus, ook wel de ‘slaapdokter’ genoemd ontdekte dat er 4 slaaptypes bestaan. Deze slaaptypes zijn: een leeuw, een beer een dolfijn en de wolf. Zijn onderzoek kan je hier vinden. Als je dan alcohol drinkt verstoor je eigenlijk je natuurlijke slaappatroon. Omdat slapen zo belangrijk is verstoor je dus ook de rest van je natuurlijke systeem. En als je alcohol drinkt is dus ook je slaappatroon niet meer zuiver. Vraag je je dan nu ook af welk slaaptype je eigenlijk bent? Om dit echt te kunnen meten zou je dus geen alcohol meer moeten drinken om een goed beeld te kunnen krijgen. Er is ook een quiz op de website om erachter te komen welk slaaptype bij jou past.
Slapen is je superpower door Matt Walker
In onderstaande videofragment laat Matt Walker in een Ted Talk zien hoe belangrijk slaap is. Slaap is volgens Matt je superpower.
Vermoeidheid en stoppen met alcohol
Je moet weten dat als je stopt met alcohol drinken er een heleboel gebeurt met je lichaam. 1 van de dingen is dat je dus erg vermoeid kan raken. Je lichaam is soort van aan het uitlopen na een hele lange run. Jouw lichaam is moe en moet zich gaan herstellen. Hoe lang deze vermoeidheid duurt is persoonlijk. In deze video legt Jacqueline van Lieshout uit wat er dan gebeurt met je lichaam en de vermoeidheid die kan ontstaan.
Conclusie
Alcohol verpest gewoon je slaappatroon. Daar kunnen we het denk ik wel over eens zijn. En wat dan de verstoorde nachtrust doet weten we dus ook. Als je dan stopt met het drinken van alcohol heeft dit dus een positief effect op je slaappatroon, je nachtrust. De vermoeidheid hoort erbij. Soms als ik moe ben doe ik gewoon een powernap als het op dat moment kan. Dit is trouwens heel gezond voor je hersenen. Hier heeft Jim Kwik een interessant artikel over geschreven. “4 reasons why naps are great for your brain“. Succes en welterusten!