Kinderen en alcohol. Hoe kijken jouw kinderen naar jou? Iemand vroeg mij laatst wat mijn keerpunt was en hoe ik de knop om heb gezet om te stoppen met alcohol drinken. Dit was wel een mooie vraag. Die heb ik gelijk even geparkeerd want daar kan ik een mooi artikel over schrijven. Echter gaat dit artikel, als een verlengde van de knop omzetten, over hoe je kinderen jou zien. Dit was voor mij een van de keerpunten hoe mijn kinderen mij zien. Want ze zien papa of mama alcoholische dranken drinken. Ze denken dat dat normaal is (en ergens is dat dan ook).
Beeld dat kinderen van je hebben
Hoe je kinderen naar jou kijken is belangrijk om eens te onderzoeken. Want kinderen en alcohol drinken is best iets wat bepaalde reacties uitlokt. Bijvoorbeeld door de dingen die ze zeggen tegen je, hints die ze geven of de verschillende cadeaus die krijgt. Hieronder heb ik twee dingen beschreven van de dingen die ik kreeg of wat mijn kinderen tegen mij zeiden.
Feestdagen als verjaardag en vaderdag
De presentjes waren allemaal gericht op het drinken van bier. Ik kreeg bijvoorbeeld een kistje met 6 verschillende speciaal biertjes. Ook kreeg ik een keer onderzetters. Een andere keer kreeg ik voor vaderdag sokken met daarop Homer Simpson die bier drinkt (okay, ik ben ook fan van The Simpsons). Of als ik in een winkel liep met allemaal prulletjes kwamen ze naar mij toe met iets dat te maken had met drinken van bier, wijn of een andere relatie met alcohol drinken. Openers, stickers, onderzetters, bekers, glazen, boeken en nog veel meer.
Uitspraken van kinderen en alcohol
Als je goed luistert hoor je ook de kleine hints die ze maken over jou en de alcohol. Bijvoorbeeld “ow papa, die vind dat ook lekker” of “hey pap, ze hebben hier ook “dit” of “dat te drinken. Of, als ze net kunnen (begrijpend) lezen dan krijg je ook folders onder je neus gedrukt met aanbiedingen. Folders van de supermarkt, de slijterij of groothandel. Ook wat regelmatig gebeurde in de supermarkt is dat ze vroegen of ik nog bier moest hebben. Dit viel mij heel erg op in het begin toen ik gestopt was met het drinken van alcohol.
Herprogrammeren en bewust maken
Ik leef bewuster en ben liever voor mijn lichaam. Ook heb ik geen alcoholische dranken meer in huis. Ik heb veel dingen weggegooid of weggeven wat ook maar enige relatie heeft met het drinken van alcohol.
De presentjes, die heb ik uiteraard wel bewaard maar dan niet in het zicht van mijn kinderen. Heel af en toe benoem ik het gewoon en vraag ik wat ze vinden van dat ik geen alcohol meer drink. Gewoon even toetsen. En de reacties zijn prachtig! De uitspraak waar ik het meest trots op ben is dat ik veel scherper ben en ze niet meer zomaar iets uit kunnen vreten 😉
Conclusie
Jij bent het voorbeeld voor je kinderen. Jij hebt invloed op jouw kinderen en alcohol drinken. Ik ben daar nu achter en heb denk ik gelukkig ruim de tijd om ze te “herprogrammeren”. Dat ik ze een andere kant kan laten zien. Door de kennis die ik nu heb wil ik ze bewust maken van de voordelen van een alcoholvrij leven. En dadelijk zijn ze zelf verantwoordelijk voor wat ze met hun lichaam doen dus kan ik ze nu alleen maar bewust maken.
Hoe denk jij erover? Laat jouw reactie achter onder dit artikel.
Interessant e-book
De Nederlandse pubers behoren tot de grootste drinkers van Europa. Wat kinderarts Nico van der Lely en kinderpsycholoog Mireille de Visser vrijwel dagelijks op hun alcoholpoli aan gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik tegenkomen, wordt bevestigd door de cijfers die zij landelijk verzamelen: het aantal zeer ernstige gevallen stijgt enorm, de jonge drinkers komen uit alle lagen van de bevolking, er zijn inmiddels evenveel meisjes als jongens die te veel drinken en ze wonen net zo vaak in een stad als in een dorp. Onze kinderen en alcohol vertellen de auteurs onomwonden en in heldere taal wat er kan gebeuren met het zich ontwikkelende brein van een puber die alcohol drinkt en wat in het algemeen de lichamelijke en geestelijke gevolgen zijn van drinken op jonge leeftijd. In interviews belichten pubers, ouders, wijkagenten, horecauitbaters en politici de verschillende facetten van dit grote maatschappelijke vraagstuk. Allerhande praktische adviezen voor ouders en professionals maken dit urgente boek compleet. Boek bestellen >>